VISIE


Stress & geluk

Een groot deel van onze samenleving heeft te maken met (chronische) stress. Werkdruk is hoog, informatie vliegt ons om de oren en we moeten op steeds jongere leeftijd belangrijke keuzes maken. Daardoor staan onze hersenen al vroeg onder spanning. Steeds meer mensen zijn op zoek naar rust en positiviteit, met “geluk” als hoogst haalbare goed. Maar wat is geluk? En is ons streven naar minder stress en meer geluk niet juist één van de grootste valkuilen in het bereiken ervan?

Stress hoort bij het leven, net als geluk. De neiging van mensen om stress te vermijden, gaat ten koste van een waardevol leven.

Geen enkele therapie kan voorkomen dat je vervelende dingen meemaakt. Het is dus handig te leren flexibeler om te gaan met de tegenslagen die het leven met zich meebrengt en de gevoelens die dit oproept. De grootste stress schuilt namelijk in onze worsteling om er vanaf te komen.

 

laagdrempelig

Wanneer het uitgangspunt is dat stress bij het leven hoort, wordt het doel van professionele begeleiding anders. Het betekent niet dat klachten niet opgelost kunnen worden. We richten ons echter niet op het bestrijden van de klachten, maar op het veranderen van de manier waarop je ermee omgaat. Je veerkracht. En op de zaken waar je energie van krijgt. Zodat klachten – nu en in de toekomst – je veel minder in de weg staan.

Begeleiding wordt daarmee laagdrempelig; iedereen worstelt zo nu en dan met het leven. Een diagnose (psychische stoornis volgens de DSM classificatie) vaststellen is niet nodig om je mentale flexibiliteit en veerkracht te vergroten. Zinvoller is het om klachten te leren (h)erkennen en vervolgens te kijken hoe het anders kan binnen jouw persoonlijke context.

 

Inspiratie

Russ Harris – De drie mythes van geluk (Engels gesproken, 4:02 min)

 

Nieuwsgierig geworden? Neem gerust vrijblijvend contact met me op!

 

CONTACT